Dikiş nasıl dikilir?


Nasıl dikiş dikiyorum, aşamaları nelerdir? Başlamadan önce ben de bilmiyordum, olur da kendi kendine dikiş dikmeyi öğrenmek isteyenler varsa aşamaları şöyle, en azından benim izlediğim aşamalar:
1- Dikmek istediğimiz kumaşa ve modele karar verdikten sonra, modelin açıklamalarında yazan kumaş miktarında kumaşı almış olduğunuzu, her şeyden önce beğendiğiniz bir modelin kalıbı ve açıklamalarının elinizde olduğunu varsayıyorum.
2-Dikeceğiniz parçanın patronları masaya serilir, mulaj kağıdı da bunun üzerine serilip iğnelenir, tercihen kurşun kalem ile sizi ilgilendiren patronu mulaj kağıdına geçiriyorsunuz. Tabii sizi ilgilendiren bedeni sadece. Patronun üzerindeki tüm işaretleri ve yazılı numaraları da kağıda geçirmeyi unutmayın, bunlar sonra çok işinize yarayacaktır.
3- Mulaj kağıdına çizdiğiniz patronları kesip çıkarıyorsunuz. Dikişte kullandığınız makası kağıt kesmekte kullanmayın, köreliyor. Bu kağıttaki kalıpları üzerinizde kabaca ölçerek, boyuna ve enine yapılması gereken değişiklikleri az çok biliyorsunuz.
4- Kumaşınızı boyuna ve tersi dışına gelecek şekilde ikiye katlayarak masaya yayıyorsunuz. Mulaj kağıdındaki kalıplarınızı kumaşınızın üzerine yerleştirip iğneliyorsunuz. Kumaşın ip yönüne dikkat edin, genelde patronlarda elinizde parçanın ip yönüne göre yerleşimi düz ve uzun bir ok ile belirtilir. Tüm kalıplarınızın kumaşa sığacak şekilde yerleştirilmesi çok önemli. Kat yerine gelmesi gereken parçalara dikkat ediyorsunuz.
5- Beyaz sabun ile kalıbın kenarlarını çizerek kumaşa kalıbı geçirmiş oluyorsunuz. Kağıtları üzerinize tuttuğunuzda değişiklik yapmaya karar verdiğiniz noktaları kumaşa yansıtmayı unutmayın. Kağıttaki numara ve işaretleri de kumaşa işaretleyin sabununuz ile. Sonra bu çizgileri takip ederek aralıklı olarak toplu iğneler ile alt ve üst kat kumaşı sabitliyorsunuz, birbirine tutturuyorsunuz.
6- Artık mulaj kağıdındaki kalıbı kumaşın üzerinden alabilirsiniz. Parçalarınızı sabun ile çizdiğiniz çizginin çevresinden aşağı yukarı 2 cm fazladan alacak şekilde kesip çıkarıyorsunuz. Bu iki santim sizin dikiş payınız.
7- Sonra tüm parçaları bol teğel ile teğelliyorsunuz ki sabun ile çizdiğiniz kalıp alttaki kumaşa da geçmiş olsun.
8- Bol teğellerinizi kesip parçalarınızı birbirine iğneliyorsunuz. Bu esnada ilgili numaraların denk gelmesini ihmal etmeyin, çizgilerin de.
9-İğneli hali ile dikiminizi deneyip, genişletmeniz, kısaltmanız, uzatmanız ya da daraltmanız gereken yerleri düzeltiyorsunuz, oraları yeniden iğneleyerek.
10-Sonra bu kumaşları birbirine teğelliyorsunuz.
11-En sonuda makinede parçaları birbirine dikiyorsunuz
12-Varsa fermuarı teğelleyip, makinede dikiyorsunuz.
13-Sonra kumaş kenarlarını çevirip dikiyorsunuz ve dikişin içindeki kumaş kenarlarına sülfile geçiyorsunuz.
Varsa iliğiniz açıp ya da açtırıp, düğmelerinizi dikiyorsunuz.
14- İç ve dış ütülerinizi yapıyorsunuz.

Çok zahmetli iş değil mi? Anlatımdan gözünüzde canlandırdınız mı bilmiyorum. Ben Burda nın dikiş açıkalamalarında yazılanları hiç canlandıramıyorum çünkü. Aslında diktiğiniz kumaşa ve modele göre başka ara aşamalar da olabilir. Bunun dışında astar istiyorsanız onun da dikimi var.

Daha pratik dikiş teknikleri tabii ki vardır, ama bizim teknik Şükran Hocamın da dediği gibi Hot Couture tekniği:) Diktiğiniz herşey sizin vücudunuza göre dikildiği için daha güzel duruyor ve üzerinize tam oturuyor.

Bir ara bir dikiş projesini baştan sona fotoğraflayıp bu yazıya koyacağım.

6 Yorum:

duygu dedi ki...

bende kendi kendime öğrenmeye çalışıyorum çok iyi olmuş böyle anlatmanız bana çok yardımcı oldu yapmadıklarımı öğrenmiş oldum, söylediğiniz gibi bi ara fotoğraflarsanızda çok güzel olur. teşekkürler

kkkk dedi ki...

Dikiş dikebilmeyi çok isterdim doğrusu :(

Burcin Yilmaz dedi ki...

Merhaba Duygu, elimdekiler bitsin, bundan sonraki ilk projemi adım adım fotolayacağım.

Dikebilirsin Caprice, geçen yıl bu zamanlar ben de aynı şeyi söylüyordum.

serap dedi ki...

Merhaba,
Dikiş dikiyorum demek çok genel bir kavram. Ben ünivetsite dahil 8 senedir dikiş üzerine eğitim aldım. Hala çok iyiyim diyemem. Çünkü bu biraz yetenek ama daha zor tecrübe ile örtüşen bir ustalık. Çok mutlu oluyorum dikiş dikmek için heyecan duyan kişileri görünce.Giyim öğretmenliğini bir dönem denedim fakat bir dönem zor dayandım. Çünkü dikiş matematik ve fizik zekası olan kişilerin çok çabuk kavradığı, sosyal zekası olanların ise uzun sürede algıladığı bir şey. Çok güzel anlatmışsın dikiş dikmek için gerekli süreci. Temel baz kalıp çıkarmayı öğrettiler mi sizlere?

Burcin Yilmaz dedi ki...

Merhaba Serap,
kursa başlayalı 1 yıl oldu, dediğin gibi çok kolay iş değil dikiş dikmek matematik de var, simetri de var, hayal gücü de var işin içinde. Dikiş makinasının işin o küçük bir kısmı ki...Biz patronlardan yola çıkıp ya birebir aynısını yapıyoruz ya da patronları modifiye ediyoruz. Hazır kıyafetin patronunu çıkarmayı da öğrendim. Her seferinde bir şey öğreniyorum...

Unknown dedi ki...

ben de yeni başlayacağım dikiş dikmeye.Hep istediğim birşeydi.Teşekkürler henüz denemedim işe yarayıp yaramadığını ancak becerememekten korkuyordum onu yenmemde yardımcı oldu yanzınız.Önce patronlarla başlayıp sonradan kendi modellerimi yaratmak hedefim :)

Copyright © 2008 - Stildanismanim - is proudly powered by Blogger
Blogger Template